Spire-læring Hver elev skal bruge:
1 stort syltetøjsglas ( ca. 7-10 dl rumindhold er mest håndterligt)
1 stykke vaskenet - (klip 8 stykker ud af et stort net fra Brugsen)
1 stor elastik (holder nettet på plads over glassets munding)
1/2 dl linser (grønne, sorte, brune - gerne økologiske)
Vand (koldt vand fra hanen er fint)
Fremgangsmåde:
1. dag Linserne puttes i glasset.
Der hældes vand i glasset, så vandet står dobbelt op over linserne.
Nettet sættes på med elastikken.
Spireglasset stilles ved stuetemperatur i mellem 16 og 24 timer.
2. dag hældes vandet fra - ud gennem nettet - og nyt frisk hældes ind gennem nettet - og hældes ud igen.
Sørg for at vandet er hældt helt fra. Linserne må ikke stå i vand fra dette tidspunkt.
Skyl linserne 1 gang eller 2 mere i løbet af dagen. 3. dag gentages skylningen.
Hvilke spirer er nemmest at gå til?
Linse-spirer er de nemmeste at have med at gøre. Beluga-linser, grønne linser - alle linser, som er "hele" modsat "flækkede". Ligeledes mung-bønner er nemme.
Brug ikke andre slags bønner end mung-bønner til undervisning, da der er uenighed om, hvorvidt store bønner er sunde for den menneskelige organisme.
Når det er sagt, kan man spire og spise stort set alle frø fra grøntsager. Nogle, især de ganske små og de, som udskiller slimstoffer (hørfrø og karse fx), er vanskelige at styre i spiringsprocessen. Men der skal nok være nogle elever, som vil elske udfordringen.
Spirer kan spises i alle sammenhænge. Nogle egner sig rent smagsmæssigt bedre til noget end andre. Løgspirer og kålspirer er meget stærke i smagen, så de passer fint som drys til salater, mens mere neutrale som alle slags linsespirer kan spises lige fra spireglasset (eller spirebakken) som mellemmåltid eller snacks.
Når spirene udvikler små blade, ændres smagen. De bliver lidt kedelige og mindre aromatiske, og indholdet af næringsstoffer falder.
Hvis man vil holde spirenes udvikling lidt tilbage, kan glasset stilles i køleskab. Bliv ved med at skylle spirene, også lige inden de skal spises.
Brug "levende" frø til spiring Hvis en portion linser ikke har fået små hvide spirer efter 1 1/2 døgn, er der noget i vejen. De kan være blevet opvarmet over 42 grader hos producenten for at fjerne evt. skadedyr.
Opvarmning over 42 g grader dræber livskræfterne i frøet. Det er dog sjældent, at linser udsættes for varmebehandling. Det forekommer oftere med små frø.
Hvis man vil lave en større portion spirer, anvendes enten et større glas og flere frø - eller flere glas på samme tid.
Vil man have spirer at spise hver dag, skal man blot holde gang i tre spireglas på samme tid men forskudt i tid.
|